Szakmai blog

Domborítás készítése

Zsóka
Zsóka
2021.07.16 19:11
Domborítás készítése

A bőrtárgyak történetét tekintve, a díszítés, a tárgy szerves részeként, attól elválaszthatatlan egységben formálódott. A tárgy ékesítésén túl, gyakran töltött be gyakorlati szerepet, sőt árulkodott viselője társadalmi hovatartozásáról. 

A technológia fejlődésével, fejlődtek a díszítések is, értendő ezen a hagyományos megoldások gépesítése, újragondolása, de új eljárások kialakulása is. Az alapanyagtól függően lényegesen eltérő díszítési megoldások alkalmazhatók, illetve ugyanazon díszítés más technológiával készíthető el egy növényi cserzésű marhabőr, nappabőr, vagy textília esetén.

Növényi cserzésű marhabőr domborításakor hagyományos eljárás szerint fadúcot alkalmaznak. A fadúcba faragó, vagy metszőkéssel mélyítik a negatív mintát.

A bőr mindkét oldalát benedvesítik vízzel, és ráhelyezik a dúcra, a minta körül lekalapálják, dörzscsonttal a vájatokba dörgölik. Végül a dúcot a bőrrel együtt megfordítják, és száradásig pihentetik. A domborítással való díszítést napjainkban a trend szerint nem alkalmazzák, de a kézművesek remekműveket alkotnak.

Fadúcos domborításra nem minden bőr alkalmas, csak növényi cserzésű bőrbe lehet tartósan mintát domborítani. A krómcserzésű bőr kirúgja a mintát, nem tartja meg a formáját.

A fadúc elkészítése időigényes munka, csak olyan tárgy készítésére szabad energiát befektetni ami időtálló, bármikor eladható, a minta évek múlva is aktuális és a nagy mennyiségben készül. Ilyenek a népi iparművészet formavilágát és motívumkincseit követő kézműves remekek.

 

A domborítás készítése

Mint minden díszítésnél itt is célszerű előkészíteni a domborítandó alkatrészt, hogy a kész mintát utólag ne sértsük fel.

  • Benedvesített bőrt színoldallal a formára helyezzük majd ragasztócsíkkal rögzítjük a bőr húsoldalán. 
  • Nem szabad sokáig áztatni a bőrt mert ha teljesen átnedvesedik akkor száradáskor jelentősen deformálódhat. 
  • Húsoldal felöl dolgozzuk bele a bőrt a mintába.  
  • Előszőr újjal kitapintjuk a mintát majd csontkéssel először óvatosan, majd amikor a minta kezd kirajzolódni egyre határozottabban a minta vonalát követve nyomjuk bele a bőrt. 
  • Különböző domborító szerszámokkal – modellező szerszámokkal – finomíthatjuk a mintát.

A legjobb, ha a nyomóformán szárad meg, préselni a mi esetünkben nem kell. A nyomóminta pozitív felülete a préseléskor olyan nyomot hagyhat a bőrön ami a tárgy esztétikai értékét rontja.

A formáról levéve a mintát csontkéssel vagy domborító szerszámmal kidolgozzuk. A mintát kiemelhetjük, díszíthetjük poncolással.