Rólam

Máthé Zsóka vagyok, bőrdíszműves, bőrműves. 

A 80-as évek végén a pályaválasztás egyértelmű volt, hiszen „szakma kell a gyerek kezébe” így nem is volt kérdés, hogy kézműves szakmát választok. Édesanyám varrónő volt, méretes szabó, nem volt ismeretlen számomra a műhely hangulata, a szabászasztal és a gépek búgása. Kíváncsiságom hajtott, pár év múlva népi bőrművesként végre teljesnek éreztem a szakmai képzettségem... ám csak ekkor kezdődött igazán. Fiatalon kaptam egy lehetőséget, hogy iskolában tanítsak népi bőrművességet –ez motivált a tanári diploma megszerzésében. A diplomaosztón már úton volt első gyermekem, a család és az élet egy kis faluban megváltoztatta a szemléletem. Az önállóságot választottam. Ezekben az időkben készült el a portfólióm alapja, amiben a természetesség és a harmónia fontos szerepet kapott. Pár év múlva ismét iskolában tanítottam, bár lelkesedésem megmaradt, de a saját munkámra kevesebb időt tudtam fordítani. 

Ahogy minden a környezetemben a szakma is fejlődik, változik...és ez izgalmas. Állandó tanulás és fejlesztés. Ez, ami előre visz. Keresem a klasszikus formákat, amik jó alapot adnak a játékra az anyagokkal és a színekkel. Szeretem az anyagokat rendeltetésüktől eltérően használni amikor az anyag tulajdonsága fontosabb lesz a funkció eléréséhez.

A szakmai blog írásával az évek során szerzett tudásom és tapasztalataim szeretném megosztani a szakma iránt érdeklődőkkel és természetesen a laikusok számára egy kis bepillantást szeretnék nyújtani a szakma összetettségébe. A tervezéstől a kivitelezésig hosszú út vezet amit lelkesedéssel, kitartással és természetesen szakmai alázattal járunk végig, amíg a folyamat végén a vásárló a kezében tarthatja az elkészült terméket.