Szakmai blog

Kézi varrás két tűvel

Zsóka
Zsóka
2021.07.07 09:45
Kézi varrás két tűvel

A kézi varrás az egyik legősibb kézműves technika, emlékeit a tárgytörténetben szinte minden kontinensen megtaláljuk. A tárgy összeerősítése mellett díszítőelemként is készítik.

A hagyományos kézi varratot két tompa hegyű szíjgyártótűvel, varróárral / lándzsaárral készítik, a szíjgyártószék - vagy csikó / kösü - pofája közzé fogva a varrandó bőrt.

Előkészítés:

 A kéttűs varráshoz előszőr elő kell készíteni a varrandó anyagot. A gyakorláshoz jó állású vastag marhabőr alkalmasabb. 

  • Az egyik szélt vonalzó mellett egyenesre vágjuk majd jelölőkörzővel a széltől 3-4 mm-re jelöljük a varrás vonalát. (Ez lesz a varrásszélesség)
  • A tárgy méretéhez választjuk ki az öltések nagyságát. Apróáruhoz 2-3mm, nagyobb tárgyakhoz 3-4-5mm.
  • Rádlival a jelölőkörző vonalába kijelöljük az öltések távolságát.
  • Ha süllyesztett varratot szeretnénk akkor a jelölőkörző helyett varrás árkolóval húzzuk meg a varrás vonalát és ebbe az árokba jelöljük az öltések nagyságát a rádlival.
  • A vágott szélt a varrás előtt előkészíthetjük úgy, hogy élszedővel 45‘-os szögben levágjuk az élét.

A varráshoz előkészítjük a fonalat vagy a cérnát.

  • A fonal többágú talpvarró len fonal, a tárgy méretéhez válasszuk meg a fonal vastagságát. (A fonal 2-3 szálra is szedhető csak vissza kell sodorni a sodrat irányába) Tűbefűzés után viaszolni kell méhviasszal.
  • A cérna 1 mm-es viaszolt bőrvarró cérna, ezt nem kell előkészíteni, azonnal használható. (A 2 mm-es cérna végeit a tű fokához kell ritkítani)

Két tompa hegyű szíjgyártó tűre van szükségünk. A méretét érdemes a kezünkhöz választani. (5-6-7-8-cm)

  • Egy kartávolságnyi fonalat vágjunk le (mindkét karunk oldalra kinyújtva)
  • A végeket szétsodorva a szálakat egyenként késsel kapargatva ritkítsuk meg majd sodorjuk össze, így már átfér a tű fokán.
  • A tűt szúrjuk vissza a fonal sodratai közzé 3-4 –szer, majd húzzuk át a tű fokán, így a befűzött fonal nem tud kibújni a tűből.
  • A befűzött fonalat méhviaszon húzzuk át kétszer, így a fonal könnyebben fog csúszni a szúrásban.

A cérnát a fonalhoz hasonlóan fűzzük be a tűbe azzal a különbséggel, hogy nem szedjük szét a sodratot - mert nincs - és nem viaszoljuk - már viaszolt.

Legvégső esetben 10-20-30- as gépi varrócérnával is lehet varrni. Az előkészítése ugyanaz mint a fonalé. A gépi sodrat sokkal erősebb, így a varráskor többször kell kisodorni ha összecsomósodik. Viszont szép színekben elérhető.

 A varráshoz 2 mm-es varróárat és ha szükséges keskeny gömbölyűárat használunk a tágításhoz.

 

 A kézi varrás:

Az előkészített bőrt a színoldallal - ahol az  öltésjelölés is van - a csikó pofájába fogjuk - úgy ahogy a fűzéshez is tettük - a szél a pofától 1-1,5 cm-re legyen.

A varróárat a kezünkben tartjuk és úgy szúrjuk a bőrbe - mint a fűzésnél is - 45’- os szögben. Nem csuklóból szúrunk - mert a szúrás iránya ferde lesz - hanem teljes magunk elé emelt karral – így nagyobb erőt tudunk kifejteni. Magunk felé varrunk, a pofa távolabbi részétől kezdjük.

  • Az első szúrásba befűzzük a cérnát majd a közepére húzzuk úgy, hogy egyenlő hosszúságú  legyen mindkét oldalon a cérna.
  • A következő szúrásba bal kezünkkel hátulról vezetjük a tűt majd a jobb kezünkben tartott tűvel aláfogunk és úgy húzzuk át. A tenyerünkben van az ár.
  • Ahogy átjött a tű a cérnát lefelé feszítjük és úgy vezetjük vissza felette a másik tűt. Ez azért fontos, mert ha nincs megfeszítve akkor a cérnába szúrhatjuk véletlenül a visszavezetett tűt.
  • Ha a szúrás pontos akkor a két cérna egymás alatt és felett lesz a szúrásban, ez adja az öltés dőlését. 
  • Másik lehetőség, hogy a visszavezetett tűre mielőtt áthúznánk egy hurkot teszünk és csak utána húzzuk át. Ezzel még hangsúlyosabbá válik az öltés dőlésszöge. Figyelni kell, hogy mindig ugyanabból az irányból tegyük a tűre hurkot mert csak akkor lesz egyenletes.

A cérnát mindig egyforma erőkifejtéssel húzzuk meg, ne legyen túl szoros se túl laza az öltés.
A varrat sok gyakorlással lesz egyenletes, az elején a helyes technika fontosabb. Ha rutinszerű lesz a szúrás és a tűk átvezetése akkor a varrat is egyenletes lesz.
Az eldolgozás a két anyag között egy csomóval vagy a húsoldalon a cérnák visszaöltésével történik.


A kész varratot csontkéssel simítjuk vagy kalapáljuk.
A varrás után a szélt csiszolópapírral csiszoljuk, viaszoljuk és szélező fával eldolgozzuk.